Veckans mat vecka 37
Frukost/mellis:
Bananpannkakor
4 ägg
2 bananer
1 dl mandelmjöl
Lite vaniljpulver
(vill man ha mer järn kan man hälla i pumpakärnor)
Mixa allt till en slät smet & stek i kokosolja eller smör.
Smoothie glass
250 ml koksgrädde
1 dl valfri yoghurt (jag tog grekisk yoghurt som är extra krämig)
2 dl bär (jag tog sommarbär)
1 dl cashewnötter
6 urkärnade dadlar (färska) (om man vill ha lite sötma)
Börja med att blötlägga cashewnötterna i ca 1h. Mixa sedan allt ordentligt (!) och häll upp i glassformar.
Jag använder alltid en matplanerar så jag enkelt kan fylla i veckans mat & alla kan se vad vi ska äta. Tycker det är så himla smidigt när jag preppar inför veckan. Så ett tips, finns att köpa:
Köp här
Middagar:
Snabblagad gryta med kotlett
4 st fjärilskokletter
1 paprika (jag tog röd)
5 skogssvampar
1 lök
2 vitlöksklyftor
1dl Grädde
2 dl creme fraiche
Kryddor: oxfond, timjan (färsk + torr), salt, peppar
Stek lök + vitlök, lägg sidan i svamp + paprika.
Mina barn gillar inte svamp och paprika så jag brukar mixa ihop lök, vitlök, paprika, svamp innan jag gör resten).
Steker kokletterna och blandar sedan i resten av mixen + allt annat. Krydda efter smak.
Krämig kyckling
4 st kycklingfiléer
1/2 lök
2 vitlöksklyftor
Skogssvamp (ta efter smak)
(1/2) Röd Paprika
Creme fraiche smak tomat & basilika
Parmesanost
Rostade pinjenötter
Kryddor: Basilika (färsk), salt (chili om man vill, tar alltid det efter)
Stek lök och vitkök, lägg sidan i paprika och svamp (som ovan, mixar jag ihop detta så mina barn får i sig paprika och svampen). Stek upp kycklingen i bitar eller laga den i ugnen.
Gör färdigt såsen med lök, vitlök, paprika och svamp. Tillsätt creme fraiche, parmesan (man kan aldrig ta för mycket) och kryddor. Avsluta med rostade pinjenötter och färst basilika.
Torsk med parmesantostsås
Detta älskar hela familjen & vi äter det så ofta. Receptet kan du hitta här. Jag har bytt ut laxen till torsk men funkar lika bra med lax och kyckling till exempel.
Korvstroganoff
Kan göras på tusen olika sätt men jag brukar utgå från ICA'S grundrecept och tycker det blir gott. Receptet hittar du här. Jag kryddar även med torkad timjan och färsk persilja.
Mustig lövbiffsgryta
1 paket lövbiff
4 msk tomatpure
3 dl vatten
3 msk oxfond
2 msk japansk soya
1 dl vispgrädde
3 dl creme fraiche
Kryddor: salt, peppar, färsk persilja
Stek lövbiffen, tillsätt sedan tomatpurén och låt fräsa. I med vatten och låt puttra under lock i ca 1,5h (allt vatten ska i princip försvinna). Lägg sedan i resterande och avsluta med persilja.
receptet kommer från Jenny Warsén.
Drycker:
Jordgubbslemonad med ingefära
2 dl svenska jordgubbar
1-2 msk Ingefära färsk (ta efter smak)
Massa mynta
1-2 lime
Vatten
1 tsk honung
Skala ingefäran och värm upp tillsammans med vatten (inte så nog med mängd vatten, men ca 5 dl). Det ska aldrig koka utan bara bli varmt, sen svalna igen. Låt stå tills det är helt kallt och sila av. Häll upp i en karaff, häll i resterande och fyll upp med vatten.
Tips den är godare om den får stå i kylen ett tag så det blir smak av jordgubbar.
Smaskig mocktail
1,5 dl lönnsirap
3 dl vatten
1/2 dl äppelcider vinäger
Gurka
Lime
Mynta
Kolsyrat vatten
Koka upp lönnsirap med vatten och låt stå tills det blivit kallt. Häll upp i en behållare tillsammans med äppelcidervinäger. Vid servering häll upp pressad lime i ett glass, gurkskivor, mynta (gärna lite is) och sen i med blandningen ovan, ca 1/4 av glaset och fyll upp resten med kolsyrat vatten. ÄLSKAR den här!
Recept från Josefin Dahlberg
Hoppas att du hittat något recept som du & din familj ska tycka om.