Veckans mat vecka 38
Frukost/mellis:
Frysta bananskivor
1 banan
Nötsmör
Pumpakärnor (krossade)
Skriva banerna i bananpengar, en klick nötsmör & stör över lite pumpakärnor kross & in i frysen. Så gott snacks.
Yoghurt spök-glass
2,5 dl grekisk yoghurt
1 msk lönnsirap (eller honung)
Kokosflingor
Russin
Lägg yoghurt på bakplåtspapper i en form, försök få yoghurten till en "spökform"lägg en glass pinne. Strö över kokosflingor (kan uteslutas) och lägg russin som ögon & mun. In i frysen, ät helst samma dag/dagen efter (godast då men funkar att ha i frysen längre också).
Overnight oats med chokladtäcke
4 dl havregryn
4 msk chiafrön
2 nävar frysta jordgubbar
2 msk agavesirap
4 msk vaniljkvarg
1 msk kanel
1 tsk salt
5 dl växtbaserad dryck (jag tog mandeldryck & 4dl)
80 g mörk choklad
Bär i botten (jag tog färska blåbär och jordgubbar)
Jag har ännu inte smakat dessa. Receptet kommer från Josefin Ossmyr.
Mixa allt utom choklad och bären som ska vara i botten. Ta fram behållare och lägg bären i botten, häll över "smeten" och sen toppa med smält choklad. In i kylen.
Banankaka
2 dl havremjöl
1 dl mandelmjöl
2 msk chiafrön
1 näve valnötter
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljpulver
1 tsk kardemumma
lite salt
2 bananer
1 msk kokosolja
1 ägg
1/2 dl vatten
1/2 msk äppelcidervinäger
Mixa allt i en blender, häll upp i valfri form och toppa med valfri topping. Jag har blåbär och valnötter på vissa, bara blåbär, bananskivor, chokladknappar och utan. Och tycker alla är lika goda. Grädda i ugnen på 180grader i ca 15-20 minuter (beroende på form)
Kalljästa frukostbullar
1/4 paket jäst (för matbröd)
1,5 dl kallt vatten
1 tsk salt
1 msk rapsolja
1 dl dinkelmjöl
1/2 dl rivna morötter
5,5 dl vetemjöl
pumpakärnor (till topping)
Jäs under natten i kylskåpet och grädda på morgonen.
Blanda jästen med lite vatten, och häll sedan i resten av ingredienserna. Blanda allt, degen ska kännas kladdig. Forma till bullar, in i kylskåpet.
Grädda på 250grader i ca 15 minuter.
Jag använder alltid en matplanerar så jag enkelt kan fylla i veckans mat & alla kan se vad vi ska äta. Tycker det är så himla smidigt när jag preppar inför veckan. Så ett tips, finns att köpa:
Köp här
Middagar:
Tikka masala med kyckling & paneer
2-4 kycklingfiléer (jag hade 2,5)
1 paket paneer
salt, peppar
2 gullökar
3 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära (färsk)
1 tsk spiskummin
1 tsk kardemumma
2 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
2 msk tomatpure
1 paket finkrossade tomater
2 tsk socker
1 dl turkis yoghurt
Rostade cashewnötter till topping.
Fungerar lika bra att göra med bara kyckling eller endast paneer om man vill ha en vegetarisk variant.
Om du har kyckling: stek i stekpannan 1-2 minuter på var sida, salta och peppra. In i ugnen. (lägg i kycklingen precis innan resten är färdigt).
Om du har paneer: skär upp i mindre bitar och krydda med salt, peppar och gurkmeja. Stek krispigt och lägg i en skål vid sidan (lägg i precis innan resten är färdigt).
Fräs lök, vitlök, ingefära i lite rapsolja/eller kokosolja. Tillsätt alla kryddor + tomatpure. Fräs några minuter. Lätt i resten och låt puttra i 20 minuter. in med kyckling/paneer. Rosta cashewnötter och toppa med.
Minestronesoppa
Nötfärs (300g)
1 gul lök
8 dl vatten
1 1/2 köttbuljongtärning
1 burk finkrossade tomater
2 msk tomatpure
oregano och timjan, salt, peppar
75g fjärilspasta
Tips: Vi skulle äta detta samma dag, om man tex ska frysa in eller äta en annan dag hade jag kokat pastan samma dag.
Fräs färsen och löken. Tillsätt sedan tomatpurén och fräs någon minut. Häll sedan i resten (förutom pastan) och koka i ca 10 minuter. Häll i pastan enligt förpackning.
Pannbiffar med kantarellsås
Jag använder det här receptet men lägger till 2 msk oxfond och 1 vitlök.
Såsen: 1 dl vispgrädde, 1 dl vatten, salt, peppar, creme bonjour kantarell. Tips: stek gärna vanliga kantareller till (det var tyvärr slut hos oss).
Hoppas att du hittat något recept som du & din familj ska tycka om.